Kategóriák
Ügyfélszolgálat

Hétfő-Péntek: 8:00-16:30

+36 (20) 238 99 56

Megrendelésekkel kapcsolatos információk

+36 (20) 407 90 48

Tanácsadás

+36 (20) 566 99 30

Műszaki támogatás

Budapesti szaküzletünk

Pécsi szaküzletünk

Viszonteladóink

Telepítőink

Szűrés
AHD / XPOE / IP rendszer 
Felbontás 
Javasolt felhasználás 
Felbontás (MegaPixel) 
IR LED 
Fix/varifokális optika 
Tápellátás (kamerák) 
AUDIÓ (hangrögzítés, mikrofon) 
Opcióban SD kártya 
Mikrofon (hangrögzítés) 
Beépített WIFI (kamerába) 
Tápellátás (szettek) 
Termék kategória
Beltéri kijelző átlója
Beltéri egység kijelzője
ÁTVÉTEL


Info

Fuvardíjak a bruttó végösszegtől függően


1 - 4 999Ft 2 190Ft
5.000 - 70 000Ft 1 990Ft
70 000Ft felett INGYENES


Kiszállítási módok

 • Futárszolgálat

Postapontok


 • Posták
 • MOL kutak
 • Coop üzletek
 • Csomagautomaták

A pécsi és budapesti üzletünkben ingyenesen átveheti a megrendeléseit!

Online bankkártyás fizetési módok (hamarosan)
További részeltek:

ITT

Telepítés
Telepítés

Biztonsági rendszerek telepítése, távfelügyelete az ország több pontján:

GDPR adatvédelmi dokumentáció elkészítése

GDPR adatvédelmi dokumentáció kamerás megfigyelőrendszerhez

Összehasonlítás
Tanúsítvány
SSL Certificate
Árukereső, a hiteles vásárlási kalauz
TOP termékek

Társasház, lakópark, lépcsőház

Főkategória >Mit, hova? Családi ház, bolt, ipartelep? >Társasház, lakópark, lépcsőház

Megfigyelő rendszer társasházban, lakóparkban, lépcsőházban

 

Szeretné megvédeni otthonát, értékeit, lépcsőházát, társasházát? Szaktudásunk az Öné! 

Az elkövetők sehol sem szeretik a kamerákat, mozgásérzékelős lámpákat, a rácsokat, riasztókat, a hangosan ugató kutyát, és a túl bonyolult biztonsági záraktól is inkább távol tartják magukat. Számukra fontos szempont, hogy zökkenőmentesen és gyorsan bejussanak a tetthelyre, könnyen menekülhessenek onnan, valamint az is, hogy zavartalanul, dolgozhassanak a terepen. Nem szeretik, ha kamera figyeli és rögzíti a mozgásukat, öltözéküket. ismertetőjegyeiket, és azt sem, ha az elkövetés pontos időpontja másodpercre pontosan bizonyítható (azonosítás, bizonyíték, nincs alibi, más kamerák pl. városi térfigyelők felvételei visszakereshetőek). Tudta?

 • Rendőrségi statisztikák szerint 3x nagyobb eséllyel törnek be oda ahol nincs kamerás megfigyelőrendszer, vagy riasztórendszer.
 • Magyarországon évente 43.000 betöréses lopás történik, azaz 12 percenként egy. 

 

Társasházak védelmének elemei:

 • Kamerás megfigyelőrendszer.
 • Riasztórendszer, tűzjelző rendszer, távfelügyelet, kivonulószolgálat. 
 • Mechanikai védelem (biztonsági ajtók, zárak, rácsok, kerítés). 

A professzionális Sec-CAM és Hyundai kamerás megfigyelőrendszerek fő "küldetése" a megbízható 0-24 rögzítés, azonosítás, megelőzés

 • A házba betérő idegen személyek rögzítése: ruházat, arc, mozgás, érkezés módjának rögzítése. 
 • Rögzítés, azonosítás, bizonyíték és megelőzés: 
  • Lépcsőházban: betörések, rongálások, szemetelés, garázdálkodás, lopás, hangoskodás.
  • A tárolóhelyiségeben található értékek védelme (lopás ellen).
  • Kültérben a parkolóban található gépjárművek figyelése (lopás, károkozás).
  • Egyéb bűncselekmények (szexuális, vagy egyéb jó erkölcsbe ütköző cselekmények) megelőzésében, bizonyításában is segítséget nyújthatnak a megfigyelő kamerák.  
 • Megelőzés (elkövetők elrettentése): a rendőrségi statisztikák szerint a potenciális elkövetők inkább védelmi rendszerek nélküli célpontokat választanak. Célszerű kamerás figyelmeztető matricákat elhelyezni az ingatlanban

Javasolt kamerák társasházakhoz, lakóparkokba:

 • A társasházakban elsősorban 2MP / 4MP felbontású AHD, vagy IP megfigyelő rendszereket ajánljuk. 

 • Ne feledje az azonosításhoz, felismeréshez, bizonyításhoz elengedhetetlen a nagy felbontású megfigyelőrendszer!

 • Korszerű 4MP 2K, vagy 2MP FULL HD felbontású rögzítőjével már igen nagy távolságról is felismerheti a részleteket, valóban bizonyító erejű felvételeket tud készíteni. 

  • 2MP FULL HD 1080p felbontású IP kamerákkal használva kb. 12m-ről tud pl. arcot/rendszámot azonosíthatóan rögzíteni (átlagos 80°-os látószöggel rendelkező biztonsági kamera esetén). 
  • 4MP 2K felbontású IP kamerákkal használva kb. 14m-ről tud pl. arcot/rendszámot azonosíthatóan rögzíteni (átlagos 80°-os látószöggel rendelkező biztonsági kamera esetén). 
 • Beltér: fix optikás dóm kamerák + mikrofon hangrögzítéshez (ha szükséges).

 • Folyosó: varifokális optikával rendelkező dóm kamerák + mikrofon hangrögzítéshez (ha szükséges).

 • Kültér: dóm, vagy csőkamerák. 

Gyakori kérdések:

 • Távoli elérés van? Igen, van. Interneten okostelefonról (IOS, Android), számítógépről ingyenes programmal.
 • Mozgásérzékelés van? Igen, van. Rögzítés csak mozgáskor, területkijelöléssel, állítható érzékenységi szintekkel. Napra, időpontra, kameránként állítható a rögzítőben. 
 • Riasztás van? Igen, van. Mozgásérzékeléskor, videójel vesztéskor, hálózati hiba estén szöveges e-mailt küld a rendszer. 
 • Sötétben is látnak a kamerák? Igen, látnak. A kamerákba beépített IR LED segítségével típustól függően min. 12m-es, de akár 50m-es éjszakai látótávolsággal rendelkeznek kameráink.
 • A menü magyar nyelvű? Igen! Sőt a telepítési és a felhasználói leírások is magyar nyelvűek. 

Referenciák: 

 • Budapesten (I., IV., VIII., X., XI., XII., XIII kerületekben) és országosan több városba is (Debrecen, Keszthely, Kaposvár, Szeged, Szolnok, Veszprém) kerültek telepítése rendszereink, társasházakban, lakóparkokban. 
 • Pl. 180 kamerás megfigyelőrendszer, a pécsi szociális bérlakások lépcsőházaiban. 

 

További több száz kameraszettünk között válogathat - 1-től akár 32 kamerás komplett megfigyelőrendszerek -  kattintson ide!


Sorrend:


 


 

Társasházuk, lakóparkjuk, lépcsőházuk védelme

 • Megfelelő minőségű kamerás megfigyelőrendszer 
 • Professzionális riasztórendszer (+ szükség esetén távfelügyeleti szolgáltatás)
 • Mechanikai védelem
 • Trükkök, praktikák

 


MEGFIGYELŐ RENDSZEREK - TÖRVÉNYI SZABÁLYOZÁSA

 A végfelhasználható álltal üzemeltett rendszerekre vonatkozó előírások: nem vagyonőr, hanem pl. magán felhasználó (lakás, családi ház, nyaraló tulajdonosa/bérlője), vagy vállalkozó (üzlet, iroda tulajdonosa/bérlője). 

 

Figyelmeztető feliratok kötelező elhelyezése

A megfigyelt területeken figyelemfelhívó jelzéseket kell elhelyezni, ez lehet pl. a kínálatunkban megtalálható figyelmeztető matrica, tábla is. 

 

Rögzítési időtartam

A felvételek 3 napig őrizhetőek meg, majd törölni kell azokat, vissza nem állítható módon. Ennél hosszabb ideig történő tárolásnál igazolni kell az okot, amely természetesen csak a rögzítés céljához kapcsolódhat. Így a felvétel megőrizhető 30 napig, ha nyilvános rendezvényen az élet és testi épség védelmét szolgálta, de bankfióknál akár 60 nap is lehet a megőrzés ideje. A megőrzés ideje alatt a védelmet biztosítani kell, azaz illetéktelenektől védeni kell a megtekintést. A Sec-CAM rögzítőkön beállítható a rögzített felvételek automatikus törlése / beállítható max. rögzítési időtartama. Beállítható, hogy a megadott időtartamnál régebbi felvételek automatikusan törlésre kerüljenek. A felhasználó által beállítható időtartam értékét napokban kell megadni, mely 1 és 50 nap közötti érték lehet.  Példa: ha a beállított érték 3 nap, akkor ebben az esetben a 3 napnál régebbi felvételeket automatikusan törli a rendszer.

  

A kamerákkal megfigyelhető terület

A kamerák irányítására is vonatkozik ajánlás, a látószögük csak a céllal összhangban lévő területre fókuszálhat, és nem irányíthatóak más tulajdonában álló épületre. A kamerák elhelyezésekor az emberi méltóság megőrzésére figyelni kell, nem lehet azt öltözőben, zuhanyzóban, illemhelyen, orvosi szobában, annak várójában elhelyezni. Kevéssé köztudott, de abban a helyiségben se lehet elhelyezni kamerát, ahol a dolgozók a munkaközi szünetüket töltik. Természetesen egy munkaszüneti napon, amikor nem dolgozik senki, megfigyelhetőek ezek a területek is, pl. őrzés céljából.

 

Társasházakra vonatkozó előírások összegzése

Mind a lakásszövetkezeteknél, mind a társasházaknál a törvény hatálybalépését megelőzően létesített kamerarendszerek esetében a törvény hatályba lépését követő 90 napon belül módosítani kell a belső szabályzatokat az új törvényi rendelkezés alapján. (Üzemeltető személy kijelölése, adatvédelmi, megőrzési, tájékoztatási kötelezettségek, szabályozása.)  

Kiegészült a törvény a társasház közös tulajdonában álló közös használatra szolgáló épületrészek megfigyelését szolgáló megfigyelő rendszer működtetési szabályaival. A kiegészített szabályozás szerint a kamerarendszer kiépítésével érintett épület, épületek tulajdonosai az összes tulajdoni hányad szerinti legalább kétharmados közgyűlési többségű döntésével járulhatnak hozzá a megfigyelő rendszer kiépítéséhez. Ugyanakkor gondoskodnia kell a társasháznak a kamerarendszer üzemeltetőjéről is, aki személy és vagyonvédelem, illetve a magánnyomozói tevékenység szabályairól megfelelő képesítéssel rendelkezik. A megfigyelő rendszer nem irányulhat a tulajdonos lakásának, nyílászárójának irányára és a megfigyelő rendszer által rögzített felvételek legfeljebb 15 napig őrizhetők meg. Ezt követő időszakban a felvétel csak külön szabályok szerint őrizhető meg. 

 

Mit nem lehet megfigyelni? 

A kamerarendszer felállítása során fontos kiemelni azt a gyakorlati jellegű szabályozást, hogy a kamerarendszer nem irányulhat a külön tulajdonban álló lakás vagy nem lakás céljára szolgáló helyiség bejáratára vagy más nyílászárójára. Továbbá, nem helyezhető el a közös tulajdonban és a tulajdonostársak közös használatában álló olyan helyiségben sem, amelyben a megfigyelés - a helyiség rendeltetéséből fakadóan - az emberi méltóságot sértheti (például: öltöző, illemhely).

 

Feliratok, információk elhelyezése: 

Természetesen jelen esetben is felmerülhet a társasházba belépő harmadik személyek képmás és hangfelvételhez kapcsolódó joga, amely tekintetében jogszabály a jól látható helyen elhelyezett, jól olvasható figyelemfelhíváson kívül megkívánja, hogy az kamerarendszer üzemeltetője személyének és elérhetőségének megjelölését is.

 

Tizenöt napig kell tárolni

A felvételeket a rögzítést követő tizenötödik napig kell tárolni abból a célból, hogy azok a rögzítés helyszínén elkövetett bűncselekmény, vagy szabálysértés miatt indult büntető-, szabálysértési vagy más hatósági, bírósági eljárásban bizonyítékul felhasználható.

A felvételek a módosítás szerint akár polgári peres eljárásban is felhasználhatóak, például az érintett személy, vagy a társasházi közösség által, jogainak érvényesítése céljából indított eljárásokban. E határidő lejártát követően a fel nem használt felvételeket haladéktalanul törölni kell úgy, hogy azok többé ne legyenek helyreállíthatóak.

 

A felvételek továbbítása

A kamerarendszer által rögzített felvételeket az üzemeltető azokat csak a szerződésből fakadó kötelezettségei érvényesítéséhez szükséges és a jogsértő cselekmény megelőzése, vagy megszakítása érdekében mellőzhetetlen esetben jogosult megismerni, és a felvételeket csak a bíróság, a szabálysértési vagy más hatóság részére továbbíthatja.

A továbbításra kizárólag törvényben meghatározott esetekben és a felvételre igényt tartó adatkezelési jogalapjának megfelelő igazolása után kerülhet sor. A felvételeket a továbbítás megtörténte után haladéktalanul törölni kell. 

Az, akinek jogát vagy jogos érdekét a kamerarendszer által rögzített felvétel érinti, a felvétel rögzítésétől számított tizenöt napon belül jogának vagy jogos érdekének igazolásával kérheti, hogy az adatot annak üzemeltetője ne semmisítse meg, illetve ne törölje.

A felvételen szereplő természetes személy érintett számára biztosítani kell valamennyi, a személyes adatok védelméről és a közérdekű adatok nyilvánosságáról szóló törvényben felsorolt jognak az ott meghatározott korlátozások figyelembevételével történő gyakorlását.

A felvételek megismeréséről jegyzőkönyvet kell készíteni, amelynek tartalmaznia kell a rögzített felvételt, az annak megismerésére jogosult személy nevét, továbbá az adatok megismerésének okát és idejét.

 

A tájékoztatás módja

A kamerarendszerrel felszerelt épületbe, épületrészbe és a kamerák által megfigyelt területre belépni, ott tartózkodni szándékozó személyek figyelmét jól látható helyen, jól olvashatóan, a megfelelő tájékoztatásra alkalmas módon fel kell hívni az elektronikus megfigyelőrendszer alkalmazására. 

A tájékoztatásban meg kell jelölni az üzemeltető személyét és elérhetőségét is, utóbbi kötelessége pedig, hogy érintett személyt - kérésére - köteles tájékoztassa a felvételek készítésével kapcsolatos minden tényről, így különösen annak céljáról és jogalapjáról. 

Tájékoztatni kell az üzemeltetésre jogosult személyéről, a felvételek készítésének időpontjáról és tárolásának időtartamáról, továbbá arról, hogy kik ismerhetik meg a felvételeket, és a tájékoztatásnak ki kell terjednie az érintett adatkezeléssel kapcsolatos jogaira is .

 

Adatvédelmi szabályzat

A korábbiakban a szabályozás alapját a személyes adatok védelméről és a közérdekű adatok nyilvánosságáról szóló 1992. évi LXIII. törvényt 2012. január 1. napjával felváltotta az információs önrendelkezési jogról és az információszabadságról szóló 2011. évi CXII. törvény, amely számos ponton változást hozott. 

Többek között előírja, hogy lakóházak bekamerázása esetében kötelező adatvédelmi szabályzatot létrehozni és ezt a társasház szervezeti és működési szabályzatának részévé kell tenni. (A társasházi törvény is tartalmazza.) A kamerák üzemeltetéséről szóló tájékoztatást (adatvédelmi szabályzatot) az érintettekkel (lakókkal) hitelt érdemlő módon közölni kell, lehetőleg írásban átvetetni, de minimum bizonyítható módon kifüggeszteni a társasház bejáratához, hogy az érintettek tisztában legyenek az adatvédelmi törvényben lefektetett jogaikkal, valamint a jogérvényesítés lehetőségeivel.

 

Bejelentési kötelezettség 

Az új Adatvédelmi törvény megszabja, ahol kamerarendszert üzemeltetnek, ott ezt be kell jelenteni a Nemzeti Adatvédelmi és Információs Hatóságnál nyilvántartás céljából.

 

Hivatásos, megbízott adatkezelő

A személyes adatok védelme az értékek védelméhez hasonlóan szakértelmet kíván. Ha a társasház kamerarendszert üzemeltet, kötelező adatkezelőt megbíznia annak kezelésére és használatára. Ezt pedig csak az Adatvédelmi- és a Vagyonvédelmi törvény jogszabályaiban előírt végzettségű személy teheti meg. Ráadásul az adatkezelést végző személynek a nap 24 órájában elérhetőnek kell lennie, hiszen senki sem tudhatja előre, mikor történik olyan esemény, ami azonnali cselekvést kíván.    

 

Ha vagyonőrök üzemeltetik a kamerarendszert

A vagyonőrök által üzemeltethető kamerarendszerekre az adatvédelmi alapelvek betartása mellett a vagyonvédelmi törvény rendelkezéseit kell alkalmazni, amely egyes adatkezelések folytatására törvényi felhatalmazást is biztosít a vagyonvédelmi cégeknek.

A személy- és vagyonvédelmi, valamint a magánnyomozói tevékenység szabályairól szóló 2005. évi CXXXIII. törvény szerint a vagyonőr az elektronikus megfigyelőrendszer működése útján kép-, hang-, valamint kép- és hangfelvételt a vagyonőri feladatok ellátására a megbízójával kötött szerződés keretei között, a szerződés szerinti kötelezettségei teljesítése céljából készíthet, illetve kezelhet.

Amennyiben a vagyonőr üzemelteti az elektronikus megfigyelőrendszert, akkor a kamerás megfigyelés kapcsán a vagyonőr minősül adatkezelőnek minősül, vagyis a vagyonőr az, aki a vonatkozó jogszabályok keretei között az adatok kezelésére vonatkozó döntéseket meghozza, és végrehajtja, illetve az adatkezelési célt meghatározza, és az adatkezelés jogszerűségéért való felelősséget viseli.

Fontos kiemelni, hogy a vagyonőrök kamera-rendszert kizárólag magánterületen, illetve a magánterületnek a közönség számára nyilvános részén alkalmazhatnak, illetve, hogy a kamerarendszer működtetése során figyelemmel kell lenniük az adatvédelmi jogok és előírások betartására.

Alapesetben tehát a megfigyelt személy megfelelő tájékoztatása és kifejezett hozzájárulása szükséges az adott személyről történő felvétel készítéséhez, amely hozzájárulást ráutaló magatartással is meg lehet adni, például úgy, hogy a személy a megfelelően elhelyezett ismertetés ellenére a kamerával megfigyelt területre bemegy. Nem alkalmazható kamera-rendszer olyan helyen, ahol a megfigyelés az emberi méltóságot sértheti, így például öltözőben, próbafülkében, mosdóban, illemhelyen.

A vagyonvédelmi törvény azonban tartalmaz egy kifejezett törvényi felhatalmazást is, amely esetben a törvényi rendelkezések betartásával az ott meghatározott adatkezelési célok érdekében nincs szükség az érintett személy hozzájárulására az elektronikus megfigyelőrendszer alkalmazásához. Az adatkezelési cél ilyen esetben kizárólag az emberi élet, testi épség, személyi szabadság védelme, veszélyes anyagok őrzése, üzleti, fizetési, bank- és értékpapírtitok védelme és vagyonvédelem lehet.

A kamerarendszer alkalmazásának további feltétele, hogy a vagyonőri megbízás teljesítése során fennálló körülmények valószínűsítsék, hogy a jogsértések észlelése, az elkövető tettenérése, és a jogsértő cselekmények megelőzése, azok bizonyítása más módszerrel nem érhető el, továbbá a technikai eszközök alkalmazására csak elengedhetetlenül szükséges mértékben kerüljön sor és az adatvédelmi jogok aránytalan korlátozásával ne járjon. Az adatkezelés feltételeire ilyenkor is részletes tájékoztatást kell adni az érintettek részére.

A vagyonvédelmi törvény részletesen meghatározza, hogy milyen határidőn belül kell törölni a törvényi felhatalmazással a fentiek szerint rögzített felvételeket. A törlési határidő - feltéve, hogy az adott felvétel bírósági vagy más hatósági eljárásban bizonyítékként nem került felhasználásra - alapesetben 3 munkanap, azonban bizonyos esetekben 30 vagy 60 nap is lehet. A felvételeket a bíróság, hatóságok felhívására haladéktalanul ki kell adni.

Előfordulhat olyan eset, hogy az a személy, akinek jogát vagy jogos érdekét a kép-, hang-, vagy a kép- és hangfelvétel, illetve más személyes adatának rögzítése érinti (így például szerepel a felvételen), azt kéri, hogy a felvételeket ne semmisítsék meg. Ám ilyen esetben is legkésőbb egy meghatározott határidőn (többnyire 30 napon) belül meg kell semmisíteni a felvételeket, ha a felvételek kiadása érdekében a bíróság vagy más hatóság ilyen megkeresést nem intéz. 

 


Riasztórendszer - Távfelügyelet - Kivonulószolgálat 

A kamerarendszer és a riasztórendszer is, két különböző, önálló biztonságtechnikai rendszer.  

A kamerarendszer - megfigyel:

 • Az utólagos bizonyításban, az elkövetők azonosításában nyújt segítséget.
 • A riasztórendszer által küldött riasztási eseménykor interneten keresztül megtekinthetjük az élő, vagy rögzített kamerafelvételeket is. 
 • Természetesen a kamerák elrettentő, megelőző szerepe sem elhanyagolható. 

A riasztórendszer - riaszt:

 • Riasztási eseménykor figyelmeztet (hangjelzés, telefonhívás). 
 • Riasztási eseménykor (mozgás, nyitás, füst, üvegtörés) hangjelzést adhat valamint telefonon értesítést küldhet az értesítendő személyek számára (pl. tulajdonos, távfelügyelet, kivonulószolgálat).  
 • Riasztóközpont: a rendszer fő része, fogadja és továbbítja az érzékelők jelzéseit, kommunikál a felügyeleti rendszerrel, fajtája az érzékelők számától függ.
 • Kezelő: a legtöbb rendszernél választható LED vagy LCD kijelzős kezelő, a rendszer be-, illetve kikapcsolását végezhetjük ezzel az egységgel
 • Kültéri és beltéri hang és fényjelző.  Riasztás alkalmával a kültéren hang-fényjelző működésbe lép. Belső akkumulátornak köszönhetően áramszünet, szabotázs esetén is jelez. Szabotázsvédelmi kapcsolókkal van ellátva az illetéktelen szétszerelés illetve a lefeszítés azonnali riasztására.
 • Beltéri mozgásérzékelő: Többnyire mikrohullámú radaros érzékelők. Mozgást érzékelve, fény vagy hangjelzést adnak, esetleg beindítják a videó kamerát.
 • Kültéri mozgásérzékelő: Többnyire mikrohullámú radaros érzékelők. Mozgást érzékelve, fény vagy hangjelzést adnak, esetleg beindítják a videó kamerát.
 • Infrasorompó: Infravörös tartományban működő optikai adó-vevő pár. Kettő, vagy többsugaras változatai léteznek. Ha az adó és a vevő között valamilyen tárgy vagy személy helyezkedik el, a vevő nem érzékeli az adó által kibocsátott jelet, és riasztást jelez.
 • Nyitás érzékelő: Mágneses kontaktus segítségével jelzi az ajtó ill. ablak állapotát.
 • Akusztikus üvegtörés érzékelő: Mikrofon és egy speciális szűrő segítségével érzékeli az üvegtörés hangját.
 • Rezgésérzékelő: (falbontás és fúrás védelem): Mechanikai, vagy mikrofonos (testhang érzékelő) érzékelők, melyek a gyenge falak bontását, illetve a páncélszekrények fúrását hivatottak jelezni.
 • Kábel mikrofon (kerítésvédelem): Speciális kábel, amely egy központi vezérlőbe vezeti a kerítésről érkező legapróbb zajokat, ahol intelligens jelfeldolgozás segítségével jelezhető a behatolás és kiszűrhető a természetes zaj.
 • Lépésérzékelő: Padlóra helyezett érzékelő háló, ami észleli a behatoló lépéseit.
 • A működő kültéri hang-fényjelző, a mozgásérzékelők, valamint a kihelyezett táblák is elriaszthatják a potenciális elkövetőket. 
 • Javasolt, ismert és elismert riasztó márkák: pl. iQAlarm, Jablotron, Bosch, Dsc, Napco, Paradox, Satel, SatAlarm, 

Távfelügyelet, kivonulószolgálat - állandó ügyelet, készenlét - havidíjas szolgáltatás: 

 • Távfelügyelet: Állandó 24 órás ügyelet. Betörés, tűzeset, támadás, nyitás-zárás és műszaki állapot változás esetén a riasztórendszer a távfelügyeleti központokba jelzést küld, mely alapján a távfelügyelet haladéktalanul megteszi az ingatlan védelmében a Megrendelő által kért intézkedést. A diszpécserek értesítik a megadott értesítendő személyt vagy szervezetet. A távfelügyelet havidíjas szolgáltatás. Magánszemélyeknek kb. 3.000-8.000Ft/hó (településenként eltérő). 
 • Kivonulószolgálat: Szintén egy állandó 24 órás szolgáltatás. Riasztási esemény bekövetkeztekor a diszpécserszolgálat nem csak értesít, hanem azonnal a helyszínre irányítja az intézkedő akciócsoportot. A járőrszolgálat a jogszabályokban meghatározottak szerint jár el, kivizsgálja a riasztást kiváltó okot, meghiúsítja a folyamatban lévő károkozást, valamint a hatóságok megérkezéséig biztosítja a helyszínt. Ha szükséges, akkor értesítik az illetékes hatóságot, és a kiérkezésükig biztosítják a helyszínt. A távfelügyeleti diszpécser központ munkatársai a megadott sorrend szerint megjelölt személyek vagy szervezetek közül az elsőnek elérhetőt értesítik. Hatóságok csak az ügyfél erre vonatkozó külön megállapodása alapján adhatók meg. 

 


  

Mechanikai védelem (biztonsági ajtók, zárak, rácsok, kerítés) 

forrás: www.police.hu

 • Az ingatlan körüli kerítést tartsa jó állapotban! A kerítés akkor nyújt védelmet, ha minimum 160 cm magas. Az udvari kaput zárja mindig, a kulcsot vegye ki a zárból és tartsa biztonságos helyen. Minden irányból legyen zárt az udvar. Ne hagyja, hogy bárki észrevétlenül elbújhasson kertjében! Vágja vissza a sövényeket, bokrokat, fákat! A növényzet ne legyen magasabb 90 cm-nél, a fák lombja ne lógjon le 180cm alá.
 • Tartson házőrző ebet.
 • Az ingatlan nyílászárói legyenek jó állapotban! Minden kültéri ajtóra szereltessen 5 pontos zárszerkezetet! Az ajtóra szereltessen jó minőségű biztonsági zárat. Rendelkezzen az ajtó többféle zárral, biztonsági lánccal, nyitásjelzővel, kémlelővel. Az ingatlan ablakait lássa el zárral, nyitásjelzővel, esetleg ráccsal. A nyílászárókat mindig zárja be, a kulcsokat tartsa távol az ajtótól, vagy az ablaktól.
 • Gondoskodjon a melléképülete, garázsa biztonságáról is. Lássa el minőségi nyílászáróval és zárja is azokat.
 • Gépkocsiját zárja le akkor is, ha az udvarán, vagy a garázsban tárolja. Ne hagyjon értékeket a járművében! Havazáskor a kocsibejáróról, valamint a járdákról takarítsa le a havat.
 • Ne tartson otthonában nagyobb mennyiségű készpénzt! Értékeit tárolja megfelelően biztonságos helyen (Pl. rögzített trezorban). Vezessen listát értékeiről, jelölje meg azokat egyedi jelöléssel!
 • Figyeljen környezetére! Ismerje meg szomszédjait, ápoljon velük jó viszonyt! Figyeljenek egymás értékeire! Tartson kapcsolatot a helyi körzeti megbízottal, vagy a polgárőrség önkénteseivel. Ismerje meg lakóhelye történéseit. Tájékozódjon rendszeresen a bűnmegelőzés lehetőségeiről. www.veledvagyunk.hu


Tippek, praktikák, trükkök betörés ellen

forrás: www. police.hu

A statisztikák szerint, az utóbbi két évben történt betörések során, az elkövetők nagyrészt olyan ingatlanokba törtek be, amelyek üresen álltak, vagy a tulajdonosaik éppen nem tartózkodtak otthonukban. Ezekben az ingatlanokban több esetben hiányoztak a vagyonvédelmi technikai eszközök, illetve sokszor az ott lakók maguk könnyítették meg a tettes dolgát. Sok esetben az ott felejtett használati tárgyak – egy fal mellett felejtett létra, egy teraszon hagyott metszőolló - juttatták sikerre az elkövetőt.


A következő bűnmegelőzési praktikákra hívja fel a figyelmet a rendőrség:

 • Érdemes beszerezni néhány időzítő kapcsolót, amelyekkel szabályozható, melyik lámpa mikor kapcsolódjon be magától a távolléte alatt, azt a látszatot keltve, hogy vannak a lakásban. Ezt a célt szolgálja a tv szimulátor is, amely ideális segédeszköz egy ház vagy lakás lakottságának szimulálására. A készülékbe beépített elektronika véletlenszerű sorrendben be és kikapcsolja, ezáltal egy bekapcsolt TV készüléket szimulál.
 • Tegye el a lábtörlőt, ha több napon keresztül nem tartózkodik otthon! Több esetben is lábtörlő alá kekszet tesznek az elkövetőt, ha a keksz nincs összetaposva, akkor tudják, hogy nincsenek otthon!
 • A betörés esélyének csökkentése céljából nézzünk körül az udvaron, kertben, hogy nincs-e olyan tárgy az ablakok közelében, amely esetleg segítséget nyújthatnak a betörőknek. A ház körül például ne maradjon kint létra vagy egyéb kerti bútor. Ezeket lehetőség szerint tároljuk beltérben, de mindenképpen zárható helyen.
 • Szereltessünk fel biztonsági világítást a kertben, mozgásérzékelő lámpákat, hiszen a legjobb bűnmegelőzési eszköz a jó megvilágítás (www.seccam.hu: ez az éjjel látó IR LED kamerák munkáját is segíti).
 • A garázs és a fészer ajtaját soha ne hagyjuk nyitva, különösen akkor ne, ha onnan egy belső ajtón át be lehet jutni a házba is.
 • Ne hagyjunk a lakásban nagy értékű készpénzt, ékszereket, hacsak nincs otthon széf, ahol biztonságban lehetnek értékeink.
 • Fokozott figyelmet tanúsítson, ha nagyobb összeget vesz fel a pénzintézetben, vagy a postástól nagyobb összegű készpénzt vesz át, mivel az elkövetők kifigyelhetik, és könnyen áldozattá válhat! Ezért lehetőség szerint ne tartson otthon nagyobb összegű készpénzt!
 • Szereltessünk fel biztonsági zárat az ajtó belső tokjára illesztve (emelőkaros, hevederes). Egy ilyen biztonsági zár, csak saját kulccsal nyitható. Ha a betörő a zár kitörésével próbálkozna, az még belülről sem sikerülne neki. Ám ha a betörő az ablakon keresztül mégis bejutna a lakásba, az ajtón keresztül akkor sem tud semmit kivinni.
 • Ha otthon tartózkodik, napközben is zárja be a bejárati ajtót, hiszen nem biztos, hogy észreveszi a hívatlan látogatót!
 • Figyeljünk egymásra, segítsük szomszédjainkat! Ha idegen, gyanúsan viselkedő személyeket, autókat észlelünk környezetünkben feltétlen jegyezzük fel a gépkocsi rendszámát, illetve a gyanús alak/alakok személyleírását. A Rendőrkapitányság a bejelentéseket minden esetben kivizsgálja, forduljon hozzánk bizalommal! Hívja a 112-es díjmentesen hívható segélyvonalat! 
 • Gyakran jelennek meg településeinken az úgynevezett házaló árusok. Sajnos azonban nem mindegyikük eladási szándékkal csenget be Önökhöz. Gyakori trükk, hogy rosszullétet színlelve, esetleg a velük lévő kisgyermekre hivatkozva vizet kérnek. A gyanútlan áldozat beengedi őket a lakásába, ők pedig a figyelmet elterelve ellopják a könnyen mozdítható értékeket. Ha csengetnek, ellenőrizze, ki keresi, használjon biztonsági láncot, kémlelőnyílást! Lehetőleg ne vásároljon semmit a házaló árusoktól! (bizonytalan eredetű áruk, hamisított termékek, jótállás, garancia hiánya, a valós értéknél jóval magasabb ár stb.). Gondolja át indokolt-e az idegen jövetele, miért kér iratot, értéket, pénzt Öntől! Az értékekeit ne hagyja elől, zárja el, lehetőleg lemez- vagy pénzkazettákba! Legyen jó viszonyban szomszédjaival, ha Ön is figyelmet szentel nekik, ők is jobban fognak figyelni, ha segítségre volna szüksége! Ne tartson otthonában nagyobb mennyiségű készpénzt! Jelentősebb értéktárgyairól (ékszer, műtárgy, műszaki cikkek stb.) készítsen házileltárt, feltüntetve azok egyedi jellemzőit, leírását, azonosítási számát stb.!
 • Soha ne valljuk be senkinek, hogy egyedül vagyunk, és ne áruljunk el magunkról semmit idegeneknek (telefonon sem)!Ajtaját ne tárja ki idegennek! 
 • Segítse a rendőrség munkáját! Ha gyanús személyeket lát, figyelje meg őket, írja fel a járművük forgalmi rendszámát, típusát, színét! Ha bármi gyanúsat észlel, hívja azonnal a rendőrséget! 

 

Jó tanácsok utazás, nyaralás esetén üresen maradó lakásokhoz, házakhoz

forrás: www.police.hu

Ahhoz, hogy ne zavarja meg jogsértés a jól megérdemelt nyári pihenést, nagyon fontos az alapvető vagyonvédelmi szabályok betartása.

A besurranásos és alkalmi lopások, a gépkocsi-feltörések, illetve a lakásbetörések egy kis odafigyeléssel könnyen megelőzhetőek. Kérjük, fogadják meg tanácsainkat, hogy a nyaralás élményeit ne árnyékolja be az áldozattá válás bosszúsága!

 • Amikor nyaralni indulnak - az utazás izgalmában - ne felejtsék el becsukni az ablakokat, bezárni a bejárati és a teraszajtót! Ha van a lakásban elektronikus riasztórendszer, mindenképpen aktiválják!
 • Amennyiben hosszabb időre hagyják el otthonukat, kérjék meg rokonukat, ismerősüket, hogy rendszeresen ürítse a postaládát! Ha lakáskulcsot is tudnak neki adni, jó, ha naponta változtat a redőnyök állásán.
 • Érdemes beszerezni programozható villanykapcsolót. A különféle időpontokban felkapcsolódó lámpa azt a benyomást kelti, hogy valaki otthon tartózkodik.
 • Tájékoztassák szomszédjukat, hogy mennyi időre utaznak el! Kérjék meg, hogy figyeljen a lakásra, házra! 
 • Amennyiben szabadságukat otthon töltik, akkor sem árt az óvatosság. Ha a lakásban tartózkodnak, napközben is zárják be a bejárati ajtót, hiszen nem biztos, hogy észreveszik a hívatlan látogatót! Miközben a szobában tévéznek, a tolvaj csendben magával viheti a bejárat közelében található értékeket. A zsákmány ilyenkor többnyire táska személyes iratokkal, készpénzzel. Az anyagi veszteségen túl ilyenkor az okmányok pótlása csak fokozza a kár nagyságát és bosszúságot okoz.
 • Ha csak rövid időre hagyják el a lakást, vendéget kísérnek ki, vagy éppen egy ismerőssel váltanak pár szót, akkor is mindig zárják be az ajtót!
 • A szellőztetéssel is legyenek óvatosak! Ne hagyják kitárva földszinti lakásuk ablakait, ha nem tartózkodnak a szobában! Elég egy pillanat, a tolvaj már bent is van a szobában és viszi, amit értékesnek talál. Ugyanez igaz a függőfolyosóra nyíló ablakok esetében is.
 • Aki kertes házban lakik, ne felejtse el, elképzelhető, hogy a kerti munka hevében fel sem tűnik a rossz szándékú látogató érkezése! Amíg a kert hátsó végében dolgoznak, vagy esetleg csak kint pihennek, a nyitva hagyott kapun, ajtón keresztül a tettes gond nélkül bejuthat a lakásba és észrevétlenül távozhat az értékekkel együtt.
 • A gépkocsira vonatkozó bűnmegelőzési tanácsok természetesen a nyári időszakban is érvényesek. Ne hagyjanak értéket a gépkocsiban, az autó nem biztonságos tárolóeszköz! Mindig zárják be a jármű ajtaját, az ablakokat húzzák fel, kapcsolják be a riasztót még akkor is, ha csak pár percre hagyják el az autót! Ha kiszállnak a gépkocsiból, minden esetben vegyék ki a GPS készüléket a tartójával együtt! A kivehető rádiót se felejtsék az autóban! Amennyiben előlapja levehető, kiszálláskor mindig tegyék biztonságos helyre! Értéket soha ne hagyjanak az autóban, még a csomagtartóban sem! A tolvaj a gépkocsiba bejutva kinyithatja a biztonságosabbnak vélt csomagtartót is.
 • Amennyiben nagy tömeget vonzó rendezvényen tartózkodnak, fokozottan figyeljenek értékeikre, táskájukat ne hagyják őrizetlenül! Értéktárgyaikat, irataikat ne tegyék ruházatuk, táskájuk külső zsebébe! Azokat mindig belső zsebben, vagy zárható táskában helyezzék el!
 • Strandolás közben se feledkezzenek meg a vagyonvédelmi szabályokról! A fürdőhelyek ugyanis nem vállalnak felelősséget az őrizetlenül hagyott értéktárgyakért, a táskára terített törölköző pedig nem védi meg az értékeket. Amennyiben van értékmegőrző, feltétlenül vegyék igénybe! Nem célszerű a strandra nagyobb mennyiségű készpénzt vinni. A feltűnő és értékes használati tárgyakat tanácsos otthon hagyni. 

 

Jó tanácsok trükkös tolvajokkal szemben

forrás: www.police.hu

 • Előfordult, hogy az elkövetők villanyóra-leolvasás, újság- vagy papírgyűjtés indokával jutottak be a lakásokba. Volt, aki rosszullétre hivatkozott, esetleg azt mondta, hogy egy szolgáltató munkatársa és pénzt hozott az ügyfélnek, amit azonban fel kellene váltani.
 • Az ilyen tevékenységből élők eltérő módszerekkel dolgoznak, azonban elkövetési technikájuk általában hasonló. Áldozataikat igyekeznek úgy kiválasztani, hogy a lehető legkevesebb ellenállásra számítsanak. Gyakran jóhiszemű, adott esetben idős személyeket próbálnak meg becsapni, megkárosítani. Céljuk, hogy a lakók bizalmába férkőzve bejussanak a lakásába, ahol egy kis figyelemeltereléssel a látható helyen lévő értékeket feltérképezzék, eltulajdonítsák.
 • Jellemző, hogy a tolvajok közüzemi szolgáltató munkatársának adják ki magukat. Fontos tudni, hogy a szolgáltatók munkatársai sorszámozott, arcképes igazolvánnyal rendelkeznek, formaruhában dolgoznak! Ezek az igazolványok a legtöbb szolgáltató esetében csak személyi igazolvánnyal együtt érvényesek, és azokat az alkalmazottaknak felszólítás nélkül fel kell mutatniuk. A munkatársak a lakók hibabejelentésére, a mérőórák ellenőrzése céljából kereshetik fel a lakosságot, amelyek várható időpontját azonban előre jelzik.
 • Szintén elterjedt az úgynevezett pénzváltós módszer. Amennyiben pénzváltás ürügyével keresi fel Önöket ismeretlen személy vagy személyek, utasítsák vissza az ajánlatot, mert előfordulhat, hogy hamis bankjegyet akarnak felváltatni, vagy trükkös tolvajokkal állnak szemben.
 • Lakásunkba csak olyan személyeket engedjünk be, akiknek személyazonossága, tevékenységének hitelessége minden kétséget kizáróan megállapítható! Fontos hangsúlyozni tehát, hogy idegeneket - főleg házalókat, „bekéredzkedőket" (rosszullétre hivatkoznak, vizet kérnek) - lehetőleg ne engedjenek be az ingatlanukba. A lakásajtó, a kertkapu minden esetben be legyen zárva, így tudjuk megválogatni azt, hogy kit engedünk be az életterünkbe.
 • Lakótelepi lakás esetében mielőtt bárkinek ajtót nyitnánk, a kitekintő nyíláson át nézzük meg, ki akar hozzánk bejönni, a bejárati ajtót minden esetben ajánlatos felszerelni biztonsági lánccal, amely használata során megóvja az ott lakót attól, hogy illetéktelenek erőszakkal bejussanak a lakásba.
 • A jó idő beköszöntével a nyitott ablakok is csábíthatják az elkövetőket, akik egy gyakorlott mozdulattal jutnak be a kiszemelt lakótérbe. Elővigyázatosságunkkal megelőzhetjük, hogy besurranó tolvajok áldozataivá váljunk.
 • A trükkös lopások egészséges bizalmatlansággal, odafigyeléssel a legtöbb esetben megelőzhetőek.
 • Amennyiben mégis bűncselekmény áldozatává válnának, haladéktalanul tárcsázzák a 112-es központi segélyhívót!